info@in-water.dk

+45 6065 9470

IN-Water tog med i laboratoriet hos Textile Change, der udvikler teknologi til genanvendelse af affaldstekstiler 

laboratory laboratorium wastewater textile tekstil

Eksperter i vandteknologi fra IN-Water bidrager med viden og sparring på flere områder, når de besøger Textile Change i Vejle

Af Flemming Krogh, journalist

En summen fra udluftningsanlæg og en syntetisk lugt rammer sanserne, når man træder ind i et laboratorium i Vejle, hvor forskere fra virksomheden Textile Change holder til.

Virksomheden arbejder ud fra et bæredygtigt perspektiv, hvor man med en ny teknologi omdanner tøjaffald af bomuld og polyester til råmateriale til fiberproduktion – via en kemisk proces.

Løsningerne til den komplicerede proces bidrager den århusianske virksomhed IN-Water til på flere planer. Det vender vi tilbage til.

Denne morgen har Martin Andersen, CEO i IN-Water og specialist i vandteknologi, taget en hvid kittel, handsker og sikkerhedsbriller på, for at lave et nyt forsøg. Den korte beskrivelse lyder på, at bruge et mineralsk pulver til at opsamle og binde skadelige stoffer i en basisk processtrøm, som dermed kan genbruges igen og igen og spare store mængder kemikalier, vand og energi i processen.

  • Det ser spændende ud med pulveret, som du har taget med. Jeg håber, det kan bruges i vores kemiske renseproces, lyder det fra Anna Tode, en nyansat projektleder hos Textile Change, der har en baggrund som ingeniør indenfor bioteknologi.

Anna Tode færdes hjemmevant i laboratoriet. Hun finder pipetter og reagensglas frem til specialisten Martin Andersen fra IN-Water, der snart får gang i forsøget. En varm dunk med mørkt, urenset basisk procesvand danner udgangspunkt for forsøget, hvor de to specialister eksperimenterer med det lysebrune pulver, der via omrøring og bundfældning skal bidrage til at rense procesvandet.

  • Mineralet er en ny idé, som jeg tror vi kan arbejde videre med, lyder det fra Martin Andersen, da han lægger kitlen og trækker handskerne af efter forsøget, hvor bundfældningen i reagensglasset indikerede, at pulveret havde en positiv effekt.
Input til nyt produktionsanlæg

Det kræver mange forsøg, hvis man skal nå frem til en optimal proces, hvor man fjerner uønskede stoffer i det urensede vand. Og det er den rejse, som Textile Change er undervejs med, hvor de får input fra eksperterne i IN-Water.

Meget tyder på, at det unge team er godt på vej. Et indrammet diplom med teksten ‘Iværksætterprisen 2024’, der hænger på en væg, er et konkret eksempel på det. ‘Prisen gives for opstart af virksomhed med stor innovationshøjde og internationalt vækstpotentiale’ lyder ordene fra Vejle Kommune, der står bag.

I Textile Change er man naturligvis stolte af prisen.

  • Prisen er et stort skulderklap, som vi er stolte af. Men vi er afhængige af at få hjælp fra eksperter udefra, hvis vi skal komme i mål med at løse udfordringerne med at håndtere det procesvand og spildevand, som vi producerer i vores genanvendelses anlæg til affaldstekstiler. Og her er IN-Water, der har været med fra starten, vigtige, lyder det fra Ditte Højland, CEO, Textile Change ApS, der har inviteret Martin Andersen på en kop kaffe til et udviklingsmøde efter forsøgene i laboratoriet.

På mødet drøfter Martin og Ditte konkrete udfordringer med kemiske løsninger, men de kigger også andre udfordringer, som Textile Change står overfor. Et stort, nyt produktionsanlæg er på tegnebrættet, og den udfordring giver eksperten fra IN-Water også give input til.

  • I IN-Water arbejder vi sammen med vores kunder på flere måder. I nogle tilfælde bliver vi bestilt til en konkret konsulentopgave med f.eks. at give konkrete input til spildevandsløsninger, eller hvordan man kan genbruge vand og andre resurser og dermed fremme en bæredygtig udvikling for vores kunder, ved at spare rent grundvand og minimere CO2-aftrykket. I andre tilfælde, som i arbejdet med Textile Change, er vi med hele vejen – fra idefasen og forsøg i laboratoriet, til etablering af et fuldskala produktionsanlæg, lyder det fra Martin Andersen efter mødet.

I tilfældet med Textile Change bruger eksperten fra IN-Water også sin viden og erfaring med at skaffe finansiering fra fonde og investorer, som gavner Textile Change.

  • Textile Change er en kunde, som jeg har fulgt i flere år som konsulent. Jeg hjælper dem på flere måder, og det er en spændende måde at arbejde på. Vi har en ‘no-cure-no-pay-aftale’, så jeg hjælper med at skaffe den finansiering, som i sidste ende skal betale for den tid jeg lægger i projekterne, forklarer Martin Andersen.